Hvordan hjælper man bedst patienter med funktionelle lidelser?
Det spørgsmål er omdrejningspunktet i et nyt ph.d.-projekt på Regionshospitalet Silkeborg, der har som ambition at skaffe ny viden, som kan forbedre udredningen og behandlingen af patienter med funktionelle lidelser.
Bag forskningsprojektet står Eileen Dorte Shanti Connelly. Hun har fra Novo Nordisk Fonden fået knap to millioner kroner i støtte til projektet, som gennemføres i et samarbejde mellem Forskningsklinik for Mistanke om Funktionelle Lidelser på Regionshospitalet Silkeborg og Funktionelle Lidelser på Aarhus Universitetshospital.
”Det nyskabende i dette ph.d.-projekt er, at vi fokuserer på at udforske relationerne mellem patienter med moderat til svær grad af funktionelle lidelser og de hospitalsklinikere og praktiserende læger, de møder i forbindelse med deres udredning og behandling. Selvom tilbuddene til netop denne patientgruppe har været stigende de seneste år, så har ingen studier undersøgt hospitalsklinikere, praktiserende lægers eller patienters oplevelse af tilbuddene,” siger Eileen Dorte Shanti Connelly i en pressemeddelelse fra Hospitalsenhed Midt – Viborg, Silkeborg, Hammel og Skive.
Kørestolsbrugere kan komme rundt via øjenstyring
Fra patienter med funktionelle lidelse fortsætter oversigten over nye fondsuddelinger til mennesker med cerebral parese. Elsass Fonden støtter nemlig udviklingen af verdens første øjenstyrede kørestol kaldet ’GazeDriver’.
Kørestolen skal give mennesker med cerebral parese og andre funktionsnedsættelser langt større livskvalitet i hverdagen ved at gøre det muligt for dem selv at bevæge sig rundt.
”GazeDriver skal forbedre livet for mennesker med mobilitetsudfordringer. Mennesker, der er udfordret i en sådan grad, at øjenstyring er den eneste eller bedste måde at løse de motoriske udfordringer på,” siger én af mændene bag den nye kørestol, CEO Kim Søborg fra firmaet EyeMind, i en nyhed på Elsass Fondens hjemmeside.
Det giver mulighed for, at mennesker, som er stærkt udfordrede på deres bevægelighed, faktisk kan få mobilitet
Peter Lindegaard – Administrerende direktør, Elsass Fonden
Elsass Fonden støtter projektet med 3,8 millioner kroner. Det sker som en del af fondens fokus på at skabe større livskvalitet for mennesker med CP.
"Vi har i Elsass Fonden åbnet op for, at vi kan støtte iværksættere som EyeMind, der udvikler produkter, som kommer mennesker med CP til gode. Det er vigtigt, fordi det giver mulighed for, at mennesker, som er stærkt udfordrede på deres bevægelighed, faktisk kan få mobilitet," siger administrerende direktør i Elsass Fonden Peter Lindegaard.
Ny indsats for pårørende til ældre med leddegigt
Vi bliver i en beslægtet uddelingsboldgade med nyheden om, at professor, seniorforsker og sygeplejerske Bente Appel Esbensen fra Afdelingen for rygkirurgi, led- og bindevævssygdomme ved Rigshospitalet Glostrup netop har modtaget en donation på knap 2,5 millioner kroner fra Trygfonden.
I en mail oplyser fonden, at donationen går til projekt ’Inspire’, som skal udvikle og afprøve en støttende indsats for pårørende til ældre svækkede patienter med leddegigt.
Trygfonden har samtidig givet en donation på godt 4,4 millioner kroner til lektor i udviklingspsykologi Tea Trillingsgaard og forsker Hanne Nørr Fentz, begge fra Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet. Pengene går til at undersøge, om guidet selvhjælp til samboende forældre med konflikter og samlivsproblemer kan reducere forældrenes konfliktniveau og forbedre børnenes mentale sundhed.
Børn, der udsættes for forældres indbyrdes konflikter og samlivsproblemer, er i øget risiko for mistrivsel, og forældrene belastes selv med øget risiko for blandt andet stress og depression. Ifølge forskerne er det bedst afprøvede selvhjælpsforløb målrettet konfliktramte par det webbaserede forløb Parfokus, hvor parret arbejder med en udvalgt problemstilling og undervejs guides af en vejleder. Forskernes pilotafprøvning af Parfokus indikerede, at forældre i programmet reducerede deres konfliktniveau, samlivsproblemer og symptomer på stress og depression.
Derfor vil forskerne nu gennemføre et fuldskala-lodtrækningsforsøg med 350 samboende forældrepar.
Projektet forventes at kunne bidrage med relevant viden om, hvorvidt forældre kan ’løse problemerne selv’ og dermed spare børnene for den belastning, som konflikter udgør.
Tobakslade får nyt liv
Med en donation på 123.000 kroner fra Halbergs Familiefond er der nu udsigt til, at Tobaksladen, som er en del af Langelands Museum, i begyndelsen af det nye år kan få nyt stråtag og igen komme til at fremstå som dengang, bygningen var i brug som lade. Det skriver museet i en pressemeddelelse.
Selv om rygning er politisk ukorrekt i dagens Danmark, er det stadig en vigtig del af vores fælles kulturarv
Peer Henrik Hansen – Leder, Langelands Museum
Trods sin lidt afsidesliggende placering vidner Tobaksladens gæstebog om, at der hvert år er mange, der lægger vejen forbi den gamle bygning og bliver klogere på dengang, hvor der blev dyrket og tørret tobak. Rygning er som bekendt igennem de seneste år blevet en stadig mindre del af danskernes hverdag, og måske af samme årsag er der grund til at huske på tidligere tiders livsformer og hverdagsliv, mener museet.
”Selv om rygning er politisk ukorrekt i dagens Danmark, er det stadig en vigtig del af vores fælles kulturarv, og hvis ikke museerne skulle være med til at bevare og fortælle den del af vores fælles fortid, hvem skulle så?” spørger lederen af Langelands Museum, Peer Henrik Hansen i pressemeddelelsen.
Laden blev opført omkring 1942 til tørring af tobaksblade. Bygningen blev restaureret i 1991, og siden har Langelands Museum passet, plejet og vedligeholdt bygningen så godt som muligt.
Lone Dybkjær Fonden uddeler 12 legater
Vi slutter med en nyhed fra den erhvervsdrivende fond Lone Dybkjær Fonden, der blev stiftet i december 2021 af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen og nu på sin hjemmeside kalder sig Lone Dybkjær Scholarship.
I en pressemeddelelse oplyser fonden, at den i samarbejde med Novo Nordisk Fonden har uddelt 12 legater til studerende på den sundhedsvidenskabelige bacheloruddannelse Public Health på Asian University for Women.
”De 12 kvinder har særligt én ting til fælles: De vil kæmpe imod ulighed i sundhed. De kommer fra fattige kår og er vokset op steder, hvor de med egne øjne har set, hvordan mennesker dør af sygdomme, som faktisk kan kureres med den rette medicin og højere hygiejnestandarder,” siger Poul Nyrup Rasmussen.